Rezervatia de bujori de stepa de la Zau de Campie

Dacă e luna mai, e luna florilor, perioada care face tranziția de la un anotimp la altul și momentul în care florile păstrează delicatețea primăverii dar anunță bogăția florilor de vară.

Rezervația de bujori de la Zău de Câmpie este una dintre cele 6 rezervații de acest fel din România, celelalte 5 putând fi găsite în afara arcului carpatic.

Unde poți găsi rezervația de bujori? În satul Zău de Câmpie și mai precis pe dealurile de desupra satului, unde se poate ajunge pe un drum de țară, pietruit, aflat într-o condiție destul de bună. Este ușor de găsit, locul fiind indicat printr-un panou.

Orașele aflate în apropierea Zăului de Câmpie sunt Câmpia Turzii, Turda, Cluj și Mureș și se poate ajunge din oricare dintre ele, nu în mai mult de 30 – 1h/30 min în funcție de unde pornești, traversând în această perioadă dealuri înverzite sau pictate în galbenul lanurilor de rapiță.

O dată ce ai ajuns, mașina se poate lăsa în afara drumului pe stânga, într-o parcare semi-amenajată pe iarbă, iar de acolo poți vizita lotul A aflat pe partea dreaptă a drumului, aceasta fiind suprafața mai mică a rezervației, declarată grădină botanică in 1932. Dacă vrei să vezi mai mult, lotul B aflat pe versantul din stânga drumului, cu suprafața de 2.5 ha, declarat și acesta grădină botanică în anul 1959-1960, cu siguranță te va răsplăti cu o perspectivă mai bună asupra locului.

Lotul B aflat pe partea stanga a drumului pe deal

Suprafața totală a rezervației este de 3.5 ha și se estimează că înfloresc anual aici între lunile aprilie și mai 50.000 de bujori de stepă, dar depinde foarte mult de vreme, observându-se că în ultimii ani aceștia înfloresc mai repede, acest fenomen presupunându-se că este datorat schimbărilor climatice.

Chiar dacă ajung până la înălțimea de 10-30 de cm sunt niște flori delicate, inflorescența nefiind la fel de bogată ca a bujorilor de grădină, parfumul este mai subtil, ier petalele se scutură la câteva minute dacă îl rupi, lucru absolut interzis prin lege.

Ciclul de înflorire este între 7 și 10 zile, dar datorită suprapunerii fazelor de înflorire se pot admira pe o perioadă de 2-3 săptămâni.

Lotul A

Bujorul de stepă sau Paeonia Tenuifolil, există pe dealurile din apropierea Zăului de Câmpie de mai bine de 10.000 de ani, fiind o relicvă a stepei pontice, iar această rezervație este considerată singura de acest fel din România unde se găsește această specie, la o altitudinea ce este cuprinsă între 450-500 m.

Accesul este gratuit, dar se pot face donații dacă se află cineva la chioșcul din stânga intrării lotului A dar în perioada de înflorire sigur este .

Trebuie ținut minte că nu trebuie ieșit în afara potecilor delimitate cu sfoară pentru a nu dăuna florilor și aici vorbim nu doar de bujori, rezervația protejând peste 350 de specii de plante rare, printre cele cunoscute fiind laleaua pestriță și irisul sălbatic.

Pentru a te bucura în linște și a evita aglomerația în perioada de înflorire, cel mai bine este să ajungi la Zău de Câmpie în timpul săptămânii, dar oricând ar fi, locul este frumos, iar florile minunate și merită să ajungi acolo pentru a te îmbogății cu frumusțea lor!

Așa că dacă nu ai ajuns încă la Zău de Câmpie pentru a admira bujorii, sau ai fost dar vrei să te bucuri încă o dată de aceste frumoase flori sălbatice, acum este momentul!

Vizita pe sfarsit de sezon 2021

Raluca